Consejos exprés: Els 10 de les Franqueses

La molt estimable Els 10 de les Franqueses es presenta amb un preciós circuit que mira de retre homenatge a totes les bondats de la localitat i els seus voltants sense fer-los fàstics al fet d’haver de trepitjar pista de terra. Un pas endavant que jo subscric al 100%: em sembla un circuit molt resultat i ple de sorpreses.

Però Els 10 de les Franqueses és força més que això, també és una prova amb finalitat lloable (tots els beneficis vagin a una causa solidària); i segon una carrera molt gaudible on l’estratègia prima davant del foc. Aquí t’ho passo a explicar.

Gràcies a a4elKm (Antonio Vázquez; Javi de la Maza, Carles Capon, Mireia Massot, Ramon Masjoan) per varies fotos d’aquesta entrada.

FITXA

 • Lloc: Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental)
 • Horari: Domingo, 12 de noviembre (10.00)
 • Tipus: Asfalt
 • Distància: 10 km (homologada)
 • ¿Per a Marca? Difícil
 • Recorregut
 • Reglament
 • Llebres: 45′ · 50′ · 55′ · 60′
 • Avituallamients:
  • Km 5: aigua
  • Meta: complet (entrepà).
 • Puntua: Lliga ChampionChip (doble).
 • Temps límit: 1h30′
 • Extras: Guarda-roba, vestuaris.

BRICONSEJOS

Marca: No és impossible (però sí difícil)

CRONOMETRO OK2

El canvi revolucionari del circuit no la fa al meu parer ni més fàcil ni més difícil, sinó tot el contrari. Què vull dir? Que abans era difícil fer marca aquí i ara ho continua sent… Tot i que no és impossible.

D’una banda, té un tram a imatge i semblança de l’anterior circuit que és deutor de la Mitja de Granollers i que ens trobem al primer i darrer terç de la cursa: per perfil sembla que no, però la primera meitat puja encara que amb prou feines sigui visible a els ulls el desnivell, i la tornada es deixa córrer tant ja que és en suau baixada, que no descartaria que, amb una mica de ment freda i bones cames, puguis tastar amb èxit el repte de baixar marca.

De l’altra, també guarda els seus repetxons que ara ja no es troben dins el nucli urbà de les Franqueses a l’inici de carrera, com passava abans, sinó al pas pels ponts i alguns de curt dins del parc. Ah! El parc… Tindrem gairebé tres quilòmetres de pista de terra que està en molt bones condicions menys un sector d’uns 200 metres una mica més ‘reguleru’. Crec que tot just resta molt poc temps (i val molt la pena passar-hi, paraula).

Sembla difícil, i és cert que s’ha de currar més que en altres carreres més planes, però jo no ho descartaria si tens el dia bo i saps gestionar-te al llarg de tot el recorregut.

Estratègia: Guarda en els 3 primers km, corre amb cap fins al 8,5 i després a tope

El circuit està marcat pels tres primers quilòmetres de carrera que són, tret d’un parell de descansos, sempre en pujada no gaire exigent però que t’obliga a no passar-te amb el ritme. Fins quasi el km 5 és molt favorable, i des d’aquí fins al 8,5 (coronant el pont de la RENFE) tens un sector que barreja asfalt i pista de terra i amb un perfil corrible majoritàriament però esquitxat de repetxons. Després ja és baixar xiulant pel Corró d’Avall fins a meta. Així ho divideixo:

 • Sosrtida fins al final de Llerona (fins al km 3): Primera meitat amb tendència a pujar i amb alguna baixada curta per deixar-se emportar. RITMO CÒMODE
 • Rodejant el Congost (km 3 a 4,8): El tram més favorable de la cursa; baixada picada a l’inici i més suau per camí de vianants després. RITME RÀPID
 • Can Palau Nou y Parc del Falgar (km 4,8 a 8): Un repetxó a l’inici i després perfil sinuós però corrible per pista de terra. ADAPTAR RITME
 • Polígon del Congost fins a Corró d’Avall (km 8 a 8,5): El tram més exigent amb un parell de pujades realment dures ja tornant a trepitjar asfalt. REGULAR 
 • Corró d’Avall fins a meta (km 8,5 a 10): 1,5 km en suau baixada amb un parell de carrers finals sinuosos.. A TOPE 

A tener en cuenta

1/ Circuit de 10 km (homologat). A una sola volta i que comparteix amb l’antic circuit tot el tram de pujada i baixada per Llerona i Corró d’Avall; la resta, inclòs el pas per dins dels parcs, és tot nou.

Per si voleu conèixer visualment com és el circuit i ja, de passada, veure en què consisteix el treball d’homologació dels jutges, els nois i noies d’A4elkm (els que organitzen la cursa) ens han preparat aquest vídeo:

2/ Circuit de terreny mixte. Una mica més de 7 km asfaltats (entre carretera i camí de vianants) i una mica menys de 3 km de pista de terra i una mica de corriol.

 • Km 1 a 3,3: carretera asfaltada
 • Km 3,3 a 4,9: camí peatonal asfaltat
 • Km 4,9 a 5,1: carretera asfaltada
 • Km 5,1 a 7,9: pista de terra
 • Km 7,9 a 8: corriol
 • Km 8 a 10: carretera asfaltada

3/ Primer km estret i picant cap amunt. Importante situar-se bé a la sortida i no ficar-se en batalles amb la resta de corredors.

4/ Fins a Llerona, amb mentalitat de pujada. Pero el desnivell es suau, així que només hi ha que reservar una mica.

5/ Des del km 3 fins al quasi 5 es molt favorable. Baixada inicial molt picada y després ve un descens suau en paral·lel al Congost.

6/ Dintre del parc trepitgem terra. I el perfil es molt suau encara que amaga alguna pujadeta curta. El final es per corriol amb una serie de pilonas que hi ha que sortejar.

7/ El tram més dur, del km 8 al 8,5.Sortint del polígon del Congost i afrontant el pont de la RENFE, repetxons molt durs (especialment el del pont).

8/ El final es molt favorable. En suau baixada pel Corró d’Avall.

9/ Compte amb el vent. En el tramode Llerona i pel Congost i el parc del Falgar.

10/ L’avituallamient, probablement per Can Pascual. Al poc de pasar el km 5 i abans d’entrar al parc del Falgar.

11/ Segurament tornarem a tenir llebres. Per ajudar-te a gestionar el recorregut, si no vaig errat seran quatre amb aquests tempss: 45′ · 50′ · 55′ · 60′

RECORREGUT 10k

Verd: Pla i baixades
Àmbar: Pujades suaus, tram estret o de precaució
Vermell: Pujades exigents


1/ Sortida i primers metres

SORTIDA a km 0,6

La línia de sortida està just en una rotonda i ja mirant cap amunt, per a l’estret carrer de Can Jep i buscant el carrer de Sant Josep. Una sortida una mica complicada (compte al doble gir als pocs metres de començar) i amb cert desnivell (tampoc monstruós, per res). Així que la idea és, sense obsessionar-se, anar de mica en mica buscant un ritme còmode dins de la grupeta.


2/ Fins a Llerona

Km 0,6 a 3

Després de connectar amb la carretera de la Garriga (per un molt curt descens) ens toca afrontar un tram sinuós i picant cap amunt que encara ens guarda un petit descans a mig camí. Tret del pas per l’Ajuntament de Corró d’Avall (del més bonic de la cursa) aquest sector és de pura rutina i carretera i manta. Com abans, a un ritme controlat guardant una marxa.


3/ El passeig Fluvial

Km 3 a 4,8

Sortejant la darrera rotonda de la població deixem enrere Llerona i iniciem una baixada picada i rapidíssima fins a creuar el pont del riu Congost. Des d’aquell moment ens endinsarem en un bucòlic, vermellós i estret camí de vianants amb certa tendència a baixar. Es pot anar ràpid i crec que cal anar ràpid encara que sense passar-se… que encara queda molta cursa.


4/ Fins al Parc del Falgar

Km 4,8 a 5,2

Com abans, toca afrontar un altre pont que travessa el riu… però ara de pujada. I quin repetexó… No arriba a 100 metres però pica molt, així que regula el ritme i no et capfiquis a superar-la amb el ritme que portaves just abans. Després tindràs 300 metres fàcils  per carretera comarcal per recuperar l’esma (ull amb els separadors que delimiten la part de vianants de la de les actuacions).


5/ Parc del Falgar / Parc de la Verneda

Km 5,2 a 8

Un dels motius d´aquest recorregut el tenim aquí, el de poder gaudir d´aquest flamant entorn natural que ha estat renovat perquè el puguin gaudir també els veïns (i que s´ha convertit en un lloc ideal per entrenar). Dins el parc del Falgar ens trobarem un camí de pista de terra en perfecte estat que a l’anada (fins a acabar d’envoltar el llac) es mostra més sinuós que a la tornada. Tot molt corrible i sense haver de baixar la marxa.

Després enganxem amb el parc de la Verneda que té un començament una mica més complicat amb un parell de repetxons curts i un terreny en no tan bon estat, després es torna més favorable picant cap avall i amb el terra més ferm, i al final es converteix en un corriol curt que ens dóna pas al polígon i on cal anar amb compte de no xocar amb les pilones que ens separen de l’asfalt.


6/ Fins a Corró d’Avall

Km 8 a 8,5

La darrere dificultat de la jornada la tenim just aquí, des del polígon del Congost fins a superar el pont que sobrepassa la RENFE. Comença ja amb un repetxó que es va tornat cada vegada més dur, un tram de connexió més suau i després toca afrontar 100 metres duríssims de pujada, no en queda cap altra que baixar una, dues o tres marxes.


7/ Fins a  a meta

Km 8,5 a 10

Tram molt familiar per als que han participat o a l’anterior 10 de les Franqueses o a la mitiquíssima Mitja de Granollers. I com en tots dos casos, ja saps el que toca: a baixar com si ens perseguís el dimoni per Corró d’Avall abans de deixar la carretera i anar a la recerca de la meta l’única dificultat de la qual és que a pocs metres hi ha una molt suau pujada que se supera sense abaixar el ritme. A per totes!

Blogmaldito en Facebook


Blogmaldito és un blog amb filosofia ‘Non Profit’. Què vol dir això? Que tinc com a principi que tots els continguts són vostres a condició que no feu un ús comercial i interessat d’ells. El que faig ho faig com a hobby i des d’una perspectiva de corredor popular per a la resta de corredors i amics que em trobo a les curses. Just per això, ni puc ni vull guanyar diners amb el córrer. No accepto invitacions, ni regals. No estic en venda. Per a mi ja és un regal que us molesteu en treure una mica de temps en llegir-me, en dir la vostra i parlar d’aquesta bogeria de flipats fent la cabra pels carrers i les muntanyes. 


 

7 comentarios en “Consejos exprés: Els 10 de les Franqueses

 1. Gràcies, David, una prèvia excel·lent!!
  La veritat és que el recorregut antic, a dues voltes, també m’agradava força. A molta gent se li fa bola dues voltes de 5 km però no és el meu cas. ;-)))
  Aquest circuit a una volta, des de fa 2 ó 3 edicions és molt maco. No és la cursa indicada per fer marca però no és mala cursa per fer un bon temps. Hi ha tres trams de baixada de 1,5 km aproximadament cadascun que tenen el desnivell ideal per anar molt ràpid i recuperar el temps perdut en les zones que piquen cap amunt.
  La combinació d’asfalt i terra, pel parc, està molt bé, l’organització, l’entrepà de butifarra, els serveis… molt bona cursa.
  Miraré de no cremar-ho tot en els primers tres kilòmetres i reservar forces per la part final i per gaudir del recorregut i l’ambient. ;-))
  Què passa aquest cap de setmana que es fan 8-12 curses magnífiques?
  A partir de dilluns s’acaben les curses i les havien de fer totes ara? :-))))
  Costa decidir-se entre tanta bona cursa però aquesta és un valor segur.
  Ara tafanejaré els teus consells per a les altres curses; algunes les he fet altres vegades i les que no… potser per properes ocasions.
  Salutacions i moltes gràcies!!

  • Aquest cap de setmana era molt difícil escollir i, possiblement, això passarà factura a més d’una bona cursa. Espero i desitjo que a totes aquelles que s’ho curren molt els hi vagi bé, creuem els dits.

   Has escollit una de les més maques de totes. Passa-ho bé, Miguel!

 2. David… ni avui ni a la darrera edició han participat llebres… 😅. Aquesta sí que seria un “tast de la Mitja” pel recorregut que fa. Merci!!

Deja un comentario