Consejos exprés: Cursa del Bolet

Una clàssica de Sant Esteve es celebra al petit acollidor poble d’Ullastrell, es tracta de la Cursa del Bolet (que estrena nova i maca web), una prova mixta que combina asfalt i camins rurals, amb un perfil de pujades i baixades i que serveix per fer forat pels canalons i aquí Blogmaldito t’explico tots els seus secrets: circuit detallat km a km, estratègia per a competir-la ja sigui per si la vols fer a tope o ja sigui per salvar la jornada i alguns consells més per gaudir-la sense excedir-nos en l’agonia.

Gràcies Grup de Muntanya d’Ulllastrell per algunes de les fotos que completen aquesta entrada.

FITXA

 • Lloc: Ullastrell (Vallès Occidental)
 • Horari: 26 de desembre (10.30)
 • Tipus de terreny: 50% Asfalt – 50 % Camí rural
 • Recorregut i distància: 6 km (100m D+)
 • Reglament
 • Avituallament:
  • Meta: 1 en cursa i el de meta (líquid)
 • Extras: Vestidors i dutxes
 • Recollida de dorsal 
  • Mateix dia de la cursa: zona pavelló (arribada)

BRICONSEJOS CURSA DEL BOLET

¿Es una prova exigent? Ràpida i no gaire dura, però el seu perfil et pot jugar una mala passada

No gaire desnivell en total (per ser una cursa mixta asfalt / terra), camins molt practicables, distància curta… Jo la veig una prova perfecta per a un dia com Sant Esteve que encara patim la ressaca dels dies de Nadal. És molt popular, corrible i gens tècnica i l’únic problema que li veig és amb el seu perfil de primer baixar i després pujar, ja que si et passes de ritme al principi ho pagaràs a la segona part.

¿Qué tipus de calçat porto? 

untitled-1Pots córrer amb unes Mixtes o unes de Trail. Amb unes mixtes (aquestes que fas servir per a entrenar per asfalt i pista de terra i, fins i tot, pots fer servir per competir) no hauries de tenir quasi problemes per poder-li treure suc… El ‘quasi’ és que en la baixada al parc del Bolet és cert que el terreny es torna una mica pedregós i allà s’ha d’anar amb una miqueta més de cura. Si optes per unes de trail, ja saps que penalitzen una mica a l’asfalt, però vas més segur quan trepitgis terreny més irregular. L’opció ideal: unes Door to Trail, aquestes de trail suau, sense gaire tac i  que fan la seva funció a la perfecció en tots dos terrenys.

¿Em porto el meu sistema d’hidratació / aliment? 

No fa falta. És una cursa curta de 6 km amb una primera part molt ràpida i on només perdràs temps a la pujada del parc del Bolet a la carretera. Amb tot i això, si no estàs del tot convençut, una ampolla de mà en forma de guant et pot anar prou bé.

ESTRATÈGIA CURSA DEL BOLET

¿Estratègia? No flipar-se d’inici per poder gestionar millor tota la part final

Tenim un primer km i mig sinuós, després és tot baixada fins a meitat de cursa… i després toca patir. La Cursa del Bolet ens mostra un perfil que és d’aquells on és important tenir pota, però encara més saber-hi posar una mica de cap i ajustar bé l’estratègia. I en aquest cas sortiràs beneficiat si en la primera meitat de la prova no arrisques més del compte, la idea és començar la segona part de la cursa amb les cames prou fresques per aguantar bé el desnivell i arribar a la carretera per donar-ho ja tot fins a la línia d’arribada.

Aquí et detallo la prova:

 • Sortida a km 1,5: Quasi tot és asfalt excepte els últims 100 metres ja tocant l’heliport, el perfil és ondulant. ADAPTAR RITME
 • Km 1,5 a 3,3: Quasi tot baixada amb un curt tram que pica amunt i ja tot per camí rural . RÀPID SENSE FLIPAR-SE
 • Km 3,3 a 5,5: Pujada de més a menys dificultat per camí rural al principi i després ja per la carretera que va al poble. REGULAR
 • Km 5,5 a 6: Dins del poble, baixada molt ràpida fins a arribar a la línia de meta. A TOPE!

RECORREGUT CURSA DEL BOLET

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents)
Taronja: Dificultat mitja (pujades de poc desnivelt).
Verd: Dificultat baixa (pla o baixada)


1/ PRIMERS METRES DINS ULLASTRELL

Fins al km 0,6

Sortim des de la plaça de l’Ajuntament i sembla que tot serà ben fàcil perquè veus que davant teu tot fa baixada… Però no, és un petit miratge perquè de baixada només tindràs els primers 200 metres i després començarem una pujada suau fins a la rotonda de sortida del nucli urbà on no hem de forçar més del compte el nostre ritme (millor ser conservadors i arribar a la pujada final amb forces).


2/ FINS A L’HELIPORT

Km 0,6 a 1,5

Ja sortint del poble tenim un tram de carretera sinuós on hem d’adaptar el ritme. No és gaire complicat i es deixa córrer molt, però ja saps que avui aquesta primera part és millor agafar-la amb totes les reserves. Mig km llarg després ja agafarem el camí de Can Palet amb una mica de pujada asfaltada i després tot pla i fàcil fins al’heliport.


3/ BAIXANT MÉS ENLLÀ DEL PARC DEL BOLET

Km 1,5 a 3,3

Continuem de baixada pel camí de Can Palet, ara ja transformat en un camí de terra i una miqueta pedregós, i aquí les cames et demanaren canya… I has d’anar amb la mentalitat d’un nen que et demana una gominola: no li neguis un caramel, però tampoc li deixis repetir més del compte perquè ben aviat tocarà sopar bròcoli (pujar) i has de tenir prou fam per menjar-s’ho tot. Així que pots baixar de pressa però amb sensació de no anar amb agonia. En arribar al parc de Can Bolet tornar a pujar una mica, però després de nou fa baixada i és aquí, al final d’aquest curt tram favorable on hem de canviar el xip perquè ara sí que ens toca afrontar el ‘coco’ de la jornada.


4/ PUJANT A LA CARRETERA

Km 3,3 a 4,6

La primera rampa de pujada fa una mica de por, amb prou percentatge com per canviar directament el ritme per un de més còmode que quasi et semblarà que vagis caminant (i no, és el xoc mental d’anar abans fàcil i que ara toca recollir i estendre la roba). Després, és veritat, que el perfil es suavitza bastant amb algun moment de repunt, així que la idea és anar molt tranquil en la primera recta i després buscar un ritme còmode fins a arribar a la carretera.


5/ TORNAT AL POBLE

Km 4,6 a 5,5

Ja tenim el poble a l’horitzó i ara ja el que queda és totalment asfalt. És un bon moment per començar a donar una mica més de gas perquè, encara que el pendent segueix pujat, el desnivell és molt més suau, fins i tot amb trams de descans. Si tens les cames fresques, aquí ja pots començar a posar una marxa de més.


5/ FINS A META

Km 5,6 a 6

Després d’uns primers metres sinuosos dins d’Ullastrell ara el que ens queda és molt favorable, quasi sempre en baixada especialment quan agafem el trencall per anar directes a la línia d’arribada situada al costat del pavelló municipal. Aquí ja saps, a tope!

Blogmaldito a Facebook


Blogmaldito és un blog amb filosofia ‘Non Profit’. Què vol dir això? Que tinc com a principi que tots els continguts són vostres a condició que no feu un ús comercial i interessat d’ells. El que faig ho faig com a hobby i des d’una perspectiva de corredor popular per a la resta de corredors i amics que em trobo a les curses. Just per això, ni puc ni vull guanyar diners amb el córrer. No accepto invitacions, ni regals. No estic en venda. Per a mi ja és un regal que us molesteu en treure una mica de temps en llegir-me, en dir la vostra i parlar d’aquesta bogeria de flipats fent la cabra pels carrers i les muntanyes. 


Un comentario en “Consejos exprés: Cursa del Bolet

 1. Pingback: BLOGMALDITO RUNNING PUB: Fotos: Cursa del Bolet

Deja un comentario