Consejos exprés: Cursa de la Vinya

Torna una clàssica del Penedès que celebra, ni més ni menys, que els seus 25 anys aquest 2022 invitant als corredors a gaudir d’un recorregut en la seva millor època:  tot just començar l’època de verema.

La Cursa de la Vinya y Pampo Trail, de Sant Llorenç d’Hortons, ofereix dos circuits (un 10 km amb el nom de la cursa i una mitja marató anomenada Pàmpol Trail) que s’ajusta perfectament a l’entorn que l’envolta: camins rurals i pujas i baixes envoltats per vinyes i amb Montserrat de fons. Una cursa ben maca que et apasso a analitzar ara mateix.

AH! CANAL DE BLOGMALDITO A TELEGRAM
I TAMBÉ A INSTAGRAM

Moltes gràcies a Xavi Planas, Marta Julia i a l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons per tota l’ajuda, info i fotos oferides.

Accesos directos

· BRICONSEJOS
· ESTRATEGIA CURSA DE LA VINYA 10K
· RECORRIDO CURSA DE LA VINYA 10K
· ESTRATEGIA PÀMPOL TRAIL 21k
·
RECORRIDO PÀMPOL TRAIL 21K

FICHA

 • Lloc: Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès)
 • Hora: Diumenge, 3 de setembre
  • PÀMPOL TRAIL: 8.00
  • CURSA DE LA VINYA: 9.00
 • Distància:
  • PÀMPOL TRAIL: 21,8 km (D+418)
  • CURSA DE LA VINYA: 10 km (D+150)
 • Terreny:
  • PÀMPOL TRAIL: 85% camí rural / 4% corriol / 11% asfalt
  • CURSA DE LA VINYA: 80% camí rural / 20% asfalt
 • Recorreguts
 • Avituallament:
  • PÀMPOL : 4 en carrera i meta
  • CURSA VINYA: 3 en carrera  i meta
 • Reglament
 • Tempos límit:
  • PÀMPOL TRAIL: 2h45′
  • CURSA DE LA VINYA: 1h45′
 • Extres: Dutxes, vestuaris, guardar-roba, piscina (si el temps acompanya), animació amb timbals, speaker, gran borsa del corredor.

BRICONSEJOS

¿Es un trail exigent? La curta és senzilla i apte pera a tothom; la mitja marató és ben trencacames. 

És d’aquelles proves que quasi tothom quedarà satisfet… A veure, si tes trailero alpí, es clar, aquest no és el teu lloc (tampoc ho busquen). Pels que comencen o aquells que no volen complicar-se gaire la vida, tenen la Cursa de la Vinya de 10 km i 150 D+, que resulta molt transitable i gaudida sense tenir la sensació tampoc de que és un caramel… S’ha de saber gestionar.

En canvi, la Pàmpol Trail, comporta un xic més de dificultat, no tan sols perquè sigui el doble de llarga i amb el triple de desnivell, sinó perquè el perfil de la seva primera part és un puja i baixa dels que fan mal a les cames si no regules bé. A més té un tramet curt de corriol ben duret.

¿Quin tipus de calçat porto?

untitled-1

El terreny et demana unes de trail senzilletes.

Les típiques ‘door to trai’l t’anirien de conya. No necessites ni que tinguin molta adherència ni un un tac molt prominent, ja què quasi sempre estàs trepitjant pista en bastant bon estat. És cert que si plou uns quants dies seguits tindràs dos o tres punts que és poden enfangar una mica, però encara i així, no crec que valgui la pena que et possis aquelles vambes amb les que fas muntanya tècnica.

Unes d’asfalt? Si no tens alternativa, no ho veig malament, sempre que siguin les típiques ‘mixtes’ que et serveixen per entrenar a la ciutat, per parcs i trams de pista.

¿Cómo està senyalitzada?

Aquí et deixo la mateixa info  que em va facilitar l’organització al seu moment. “La cursa la senyalitzem de tres maneres diferents: Amb uns “cartells” i senyals amb el color de cada recorregut que marquen els punts quilomètrics i fletxes amb la direcció de la cursa Estan clavats al terra amb unes estaques de fusta.(si és Pàmpol de color Verd i Vinya de color vermell). També amb cintes. I en punts que considerem, amb fletxes pintades al terra amb sprais i alguns amb calç.

A més comptem cada any amb uns 80 o més voluntaris, i que alguns d’ells estaran situats en aquells encreuaments que tot i senyalitzats puguin presentar dubtes per tal d’orientar el corredor la direcció de cursa correcte”.

¿Com són els avituallaments?

Doncs prou bé.  Un total de quatre a la cursa per a la Pàmpol Trail (un d’ells amb sòlid) i dos a la Cursa de la Vinya. Tenint en compte l’època en que es disputa em sembla genial que reforcin aquest apartat. A meta es donarà na bossa de cotó ambaigua, plàtans, pomes i preses de xocolata.

 • PAMPO TRAIL
  • Km 5.3 (Sant Joan Samora):  aigua i iso
  • Km 10,3: aigua i iso, fruita, gels i gominoles
  • Km 15.1: aigua i iso
  • Km 18,5 (Els Bidons): aigua
  • Meta: fruita, aigua i dolços
 • CURSA DE LA VINYA
  • Km 3,6: aigua i iso
  • Km 7,1 (Els Bidons): aigua
  • Meta: fruita, aigua i dolços

¿Em porto el meu propi sistema d’hidratació / alimentació?

No està de més. S’ha de dir que és una cursa ràpida i que no tardaràs gaire temps en arribar a cada avituallament (cerc que estan ben disposats per no patir amb la set i la fam), però amb la calor que fa mai no és

¿Hi ha dutxes i vestuaris?

No tan sols això, fins i tot tens piscina (si el temps acompanya) i zona d’esbarjo per a infants. La borsa del corredor, a més de la samarreta tècnica de marca, d’una ampolla de vi d’embotelladors local i d’un lot de productes sanitaris i higiene personal, inclou un val per 4 entrades (o sigui, pensant en la família) per a la piscina municipal. A més tens les dutxes d’aques emplaçament i del poliesportiu.

ESTRATÈGIA: CURSA DE LA VINYA

Estratègia: No flipar-se fins al km 5,5 i després ràpid (amb cap)

És un circuit que comença ràpida, però que al poc ja comença a pujar de veritat, d’aquelles rampes que fan mal a les cames. És cert que a partir del km 4,3  el que va quedant són pujades menys exigents, excepte la del km que també és molt dura. La veritat és que és difícil decidir quan podem donar una mica més de gas: els que vagin més sobrats podrien comença a arriscar allà, altres a partir de la baixada de Can Claramunt (km 5,5) i els més conservadors en arribar al camping de Can Ferreguet (km 8,5). Això sí, la primera part, amb molta calma. Aquí te la detallo.

 • Sortida a km 1,2: Una mica de poble de perfil sinuós i baixada. RÀPID SENSE FORÇAR
 • Km 1,2 a 4,3: Pujada amb trams de descans
 • . REGULAR I CALMA
 • Km 4,3 a 8. Perfil més favorable -baixada-, però amb algunes pujades suaus. RÀPID SENSE FLIPAR-SE
 • Km 8 a 8,3. Pujada ben dura. REGULAR
 • Km 8,3 a 10. Sinuós fins a meta.  ADAPTAR RITME

RECORREGUT: CURSA DE LA VINYA

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents)
Àmbar: Dificultat mitja (pujades moderades, baixades tècniques).
Verd: Dificultat baixa (pla, fals pla o baixades fàcils)


1/ Sortida i primers metres

Sortida a km 1,2

Comencem la Cursa de la Vinya des de la plaça Europa i després d’uns primers metres sinuosos per dintre de Sant Llorenç en direcció a la parròquia, començarem a trepitjar camí rural en baixada que es deixa córrer molt. Aquí l’important és no posar-se a tope des d’un bon inici, que al poco ja tindrem la primera bona pujada de la jornada.


2/ Primera pujada

Km 1,2 a 2

I aquí arriba… Aquesta primera dificultat és un bon tram empinat en direcció a les vinyes i amb un terreny bastante irregular que ens obligarà a buscar un ritme lent i gens forçat. Poc a poc i bona feina sense tenir en compte el rellotge.


3/ Fins al primer avituallament

Km 2 a 3,6

Un tram sinuós que barreja molta pista forestal en molt bon estat i un xic, mínim, d’asfalt, gaudint de tenir al fons la silueta de Montserrat. Hem d’anar amb la mentalitat que la tendència sempre serà la d’anar pujant, així que toca regular, encara que tindrem alguns trams de descans per recuperar l’alé.


4/ Fins a Cal Claramunt

Km 3,6 a 5,5

Després del primer avituallament, no el passis de llarg que en aquestes dates sempre fa calor, arribarem al polígon industrial i trepitajrem asfalt. Ara, serà un bona pujad que es fa ben dura al final i que comença a suavitzar tot just tornem a endinsar-nos pel camí rural. Des d’aquell punt, el desnivell és molt més favorable i corrible, encara que guarda alguna flas pla on no hauriem de forçar.


5/ Baixant al torrent de Cal Muç

Km 5,5 a 8

Una llarga baixada per pista en bones condicions i rodejats de vinyes ens permetrà donar una mica més de gas a les cames… si encara ens queden forces, es clar. En cas de que anem justets és millor no forçar, parar i aprofitar l’últim avituallament de la cursa, i guardar un xic d’energia per l’última gran pujada de la jornada.


6/ Tornant a Sant Llorenç

Km 8 a 9

…Que just aquí la tenim (i ben dura que és). Un tram de pujada curta que comença al torrent de Sant Muç i acava tot arribant a les vinyes i ja amb Sant Llorenç de fons, ens obligarà a baixar un parell de marxes per poder afrontar la part final, molt més suau, amb garanties.


7/ Fins a meta

Km 9 a 10

Trepitgem casc urbà, però no s’acaben els puges i baixes. En aquest cas sense pendents impossibles i molt més corrible. Els últims metres, a més, són en baixada, així que ja saps: gas!

ESTRATÈGIA: PÀMPOL TRAIL

Estratègia: Amb molt de cap fins al tercer avituallament

La Pàmpol Trail és un circuit molt trencacames en el seu primer bucle per després fer la Cursa de la Vinya (que és una mica més suau). Així, la idea es no flipar-sefins que arribem ben bé connectar amb la cursa de la Vinya o, fins i tot una mica més allà, després de superar el tram asfalter del polígon industrial (sobre el km 16). Després jo crec que, si tens cames, te la pots jugar una obrint una mica de gas, però sempre tenint en compte que et quedarà algun repetxo duro que  sorterjar.

 • Sortida a km 1,8: Una mica de poble de perfil sinuós i baixada. RÀPID SENSE FORÇAR
 • Km 1,8 a 10,5: Puja i baixa constant. ADAPTAR RITME
 • Km 10,5 a 16. Baixada llarga i pujada exigent amb trmas de descans. NO FLIPAR-SE I REGULAR
 • Km 16 a 21,3. Pujada ben dura. RÀPID GUARDANT A LES PUJADES

RECORREGUT: PÀMPOL TRAIL

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents)
Àmbar: Dificultat mitja (pujades moderades, baixades tècniques).
Verd: Dificultat baixa (pla, fals pla o baixades fàcils)


1/ Sortida i primers metres

Sortida a km 1,8

Comencem la Cursa de la Vinya des de la plaça Europa i després d’uns primers metres sinuosos i per carrers estrets per dintre de Sant Llorenç en direcció a can Canyes, començarem a trepitjar camí rural en baixada fàcil que es deixa córrer molt. Quan ja arribem a l’altura del torrent de Can Mata el terreny és una mica més ‘pestós’ (en dies de pluja segur que és zona de fang), però igualment corrible. Aquests dos primers km ens serviran per posicionar-nos de forma natural i sense forçar en la nostra posició lògica dintre del gran grup de corredors.


2/ Fins a Can Mata d’Abelló

Km 1,8 a 2,8

L’únic corriol del recorregut el torbem tot just superar la pasarel·la de la font de Can Mata. Un tram molt vertical (d’aquells de millor fer-ho caminant) que dura poc, però que ja t’indica que aquesta Pàmpol Trail no serà tan fàcil com et pot donar a entendre els primers dos km. Sortejat aquesta trampa, després és una pujada més suau per camí rural).


3/ Fins a Sant Joan Samora

Km 1,8 a 2,8

Iniciem una baixada que comença suau i sense complicacions però ja quasi arribant de nou al torrent de Can Mata es torna més vertical i més difícil de gestionar (t’obligarà a frenar per mantenir l’equilibri). Superat aquest tràngol, encara queda un de pitjor: una pujada ben dura fins a Can Rimundet on hem d’anar amb passes curtes i ritme ben tranquil. Des d’allà tot el que queda és pista de terra sinuosa i fàcil que ens deixa al nucli urbà de Sant Joan Samora, on tenim el primer avituallament de la jornada.


4/ Fins al torrent de Can Bosc

Km 5,3 a 8,2

Sortim del poble i tindrem una bona estona de baixada per carretera, d’aquelles on les cames van soles… Però que acaba en una rampeta tan curta com dura. Serà l’avís per quan deixem la carretera i ens endinsem de nou per camí rural, del que està per venir: una bona estona pujant cap amunt (més d’un quilòmetre) amb una primera part amb un desnivell bastant exigent i una segona part més suau, però descoberta i on  la calor pot fer ja una mica de mal. Keep calm., que desprès tindrem una baixada agraïda fins al torrent de Can Bosc.


5/ Fins al segon avituallament

Km 8,2 a 10,3

Otra bona pujada, aquesta encara més llarga (dos quilòmetres), i amb un inici que de nou se’ns posa coll amunt. No queda una altra que anar amb ment freda, ritme molt còmode i xinoxano, que l’entron és preciós com per admirar-lo amb mala cara.


6/ Baixant al torrent de la Fontsanta

Km 10,3 a 12,5

Doble regal: avituallament sòlid (fruita fresca!) i una bona baizada per recuperar-nos una mica de la dura pujada anterior. Aquí es pot córrer molt, desnivell negatiu i terreny en bones condicions (fins i tot un petit sector de ciment, encara que molt picat cap avall), però crec que amb tot el que queda és més inteligent deixar-se anar sense forçar més del compte.


7/ Connectant amb la Cursa de la Vinya

Km 12,5 a 13,5

Un bon ascens amb uns primers metres duríssims són els que ens portaran a les vinyes on coincidim amb els corredors que fan la cursa curta. A partir d’allà encara pujarem una mica més amb un terra ple de pedres. Possiblement, l’última gran pujada dura de la cursa tenint en compte tot el que hem fet abans. Ja saps, a regular i amb calma.


8/ Fins al tercer avituallament

Km 13,5 a 15,1

Un tram sinuós que barreja molta pista forestal en molt bon estat i un xic, mínim, d’asfalt, gaudint de tenir al fons la silueta de Montserrat. Hem d’anar amb la mentalitat que la tendència sempre serà la d’anar pujant, així que toca regular, encara que tindrem alguns trams de descans per recuperar l’alé.


9/ Fins a Cal Claramunt

Km 15,1 a 17

Després del primer avituallament, no el passis de llarg que en aquestes dates sempre fa calor, arribarem al polígon industrial i trepitajrem asfalt. Ara, serà un bona pujad que es fa ben dura al final i que comença a suavitzar tot just tornem a endinsar-nos pel camí rural. Des d’aquell punt, el desnivell és molt més favorable i corrible, encara que guarda alguna flas pla on no hauriem de forçar.


10/ Baixant al torrent de Cal Muç

Km 17 a 19,5

Una llarga baixada per pista en bones condicions i rodejats de vinyes ens permetrà donar una mica més de gas a les cames… si encara ens queden forces, es clar. En cas de que anem justets és millor no forçar, parar i aprofitar l’últim avituallament de la cursa, i guardar un xic d’energia per l’última gran pujada de la jornada.


11/ Tornant a Sant Llorenç

Km 19,5 a 20,5

…Que just aquí la tenim (i ben dura que és). Un tram de pujada curta que comença al torrent de Sant Muç i acava tot arribant a les vinyes i ja amb Sant Llorenç de fons, ens obligarà a baixar un parell de marxes per poder afrontar la part final, molt més suau, amb garanties.


12/ Fins a meta

Km 20,5 a 21,3

Trepitgem casc urbà, però no s’acaben els puges i baixes. En aquest cas sense pendents impossibles i molt més corrible. Els últims metres, a més, són en baixada, així que ja saps: gas!

Blogmaldito en Facebook


Blogmaldito es un blog con filosofía ‘Non Profit’. ¿Qué significa esto? Que tengo como principio que todos los contenidos son tuyos a condición de que no hagas un uso comercial e interesado de ellos. Lo que hago lo hago como hobby y desde una perspectiva de corredor popular para el resto de corredores y amigos que me encuentro en las carreras. Justo por eso, ni puedo ni quiero ganar dinero con esto de correr. No acepto invitaciones, ni regalos. No estoy en venta. Para mí ya es un regalo que alguien se moleste en sacar un poco de tiempo al leerme y hablar de esta locura de flipados haciendo el cabra por las calles y las montañas.


Un comentario en “Consejos exprés: Cursa de la Vinya

 1. Moltes gràcies, David!
  Vaig debutar en aquesta cursa, la de 10 km, l’any passat i tinc un bon record; aquest any hi torno. Sí que és veritat que la bossa d’obsequis em va sorprendre molt positivament.
  Sóc asfaltero però de tant en tant em fico en embolics de muntanya per fer alguna cosa diferent i gaudir del paissatge i de l’entorn… sempre que no siguin gaire complicats. ;-)))

Deja un comentario