Icono del sitio BLOGMALDITO RUNNING PUB

Consejos exprés: Mitja de la Garrotxa

Molt més que la Mitja del Pernil, entre Olot y la Vall d’en Bas se celebra una de les curses d’asfalt de mitja distància més boniques que et puguis trobar. La Mitja de la Garrotxa és d’aquestes proves que et deixen en tot moment records de postal i a més t’exigeix esprémer-te per gaudir-ne amb el seu perfil sinuós.

Una mitja marató molt encantadora i única al seu estil. Et passo a comptar els seus circuits (també el del 10k) i tots els secrets que s’amaga corretejant entre volcans.

Gràcies a CN Olot per moltes de les fotos que acompanyen l’article.

 POTS SEGUIR-ME A FACEBOOK!
 AH! CANAL A TELEGRAM
 I TAMBÉ A INSTAGRAM

FITXA

BRICONSEJOS MITJA GARROTXA 

¿Marca? Difícil (més complicada del que sembla)

Recorregut molt sinuós amb diversos repetxons curts però força durs i la sensació que gairebé fins al final vas per un perfil que no et deixa gairebé cap moment de tranquil·litat.

Justament aquest perfil porta a engany, donant a entendre que la segona part de la Mitja és més ràpida que la primera (cosa que passa amb el circuit de 10k): a la tornada seguiràs tenint un puja i baixa més favorable però que no et permet flipar-te amb el ritme ja que et pots quedar sec en alguna rampa que no t’esperes. És una cursa d’anar adaptant constantment el ritme.

A tots dos recorreguts no els veig la possibilitat fàcil de fer marca, encara que no és descartable si arribes en molt bona forma, saps llegir el perfil, el vent està calmat aquell dia i tens marge de millora als teus cronos.

___

¿Estratègia Mitja? Adaptar el ritme constantment i reservar un puntet per a l’últim terç 

Yo la divideixo de la següent manera:

_

¿Estrategia 10k? 7,5 km d’adapatr ritme; 2,5 km de gas

Compatim els 5,5 primers i els 4 darrers km de la Mitja, així que la constant és la mateixa. Terreny sinuós, amb un primer terç que pica força cap amunt, i un final en suau descens on es corre moltíssim.

No forçaria, almenys fins que comencis el camí de tornada, es tracta de salvar la primera meitat de carrera sense anar a ritme agònic. I començaria a donar-ho tot just després de l’última rampa (quan comencem a endinsar-nos pel nucli antic).


Blau: Circuit 21k
Groc: Circuit 10k


Claus del circuito

1/ Sortida conjunta (Mitja y 10k):

2/ Les dues proves comparteixen trajecte. El 10k s’aprofita dels primers 5,5 km i dels últims 4,5 km de la Mitja Marató.

3/ Ben senyalitzada. Cartells de punts quilomètrics grans i just on toca. Són a terra però són perfectament visibles. I voluntaris indicant el punt de separació del 10k i la Mitja.

4/ Quatre avituallamients en cursa. Son dos punts d’avituallamient, que al ser un recorrido d’anada i tornada s’aprofiten el doble. En tots tindràs aigua i estan ben servits. Pel 10k tindràs un avituallament.

5/ Els primers 5 km piquen cap amunt. Encara que amb un parell de trams de descans, la tònica es de pujada constant.

6/ La separació del 10k i la Mitja, abans de sortir d’Olot. Sobre el km 5,3 aprox.: els del 10k giren a la dreta per a iniciar un curt bucle que els situïn de tornada en sentit contrari per anar a buscar la meta; els de la Mitja segueixen recte en direcció la Vall d’en Bas.

7/ A partir de aquí, la Mitja es una anada i tornada on ens creuarem amb la resta de corredors. Y això ja us dic que és de les coses més boniques de la Mitja de La Garrotxa.

8/ Fins al bucle de la Vall d’en Bas, terreny sinuós i exigent. Amb un parell de rampes dures, on cal baixar força el ritme, i zones de descans, però gairebé sempre picant cap amunt.

9/ En el bucle de la Vall d’en Bas és on pot afectar més el vent. Tram de vistes espectaculars i tan obert que el més normal és que el vent faci acte de presència. Cal adaptar-s’hi.

10/ La tornada a Olot, sinuós però una mica més favorable. No ens lliurem d’alguns repetxons però, en general, la sensació és poder anar amb un punt de velocitat més fàcil.

11/ L’última rampa de pujada. Està a falta de poc menys de 3 km per a meta, és curt però dur i on hem d’aguantar l’esforç.

12/ I per finalitzar, 2,5 km de baixada rapidíssima cap a meta. Sense molt desnivell, però amb la sensació que està volant.

13/ Y com a premi final, un pernil. Per a tot aquell que acabi la Mitja (els del 10k tindran com a obsequi embotit). I et faran la foto al creuar la meta.

CIRCUIT MITJA GARROTXA (21k

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents o punts crítics)
Ambar: Dificultat mitja (pujades curtes o de poc desnivell, estretors).
Verd: Dificultat baixa (pla, fals pla, baixades)

1/ SORTIDA I PRIMERS METRES

Sortida a km 2,5

No ho negaré, els primers compassos de la Mitja Garrotxa (que també són els de la part final) no són la seva millor carta de presentació: un parell de carrers una mica desangelats i poc bonics. Però mirem el costat positiu: sortida ampla que pica cap amunt i que ja ens permet des de l’inici posar el nostre ritme de carrera. Aquí ha de ser molt còmode que el primer terç de cursa és en pujada.


2/ FINS A PLA DE DALT

Km 2,5 a 4,5

Un petit descans pel bonic Passeig Barcelona per després afrontar una altra pujada amb alguna rampa força exigent que t’obligarà a regular encara més el pas. No t’obsessionis, cal guardar tot el que es pugui.


3/ CARRETERA DE RIUDAURA

Km 4,5 a 6,5

Terreny sinuós tant dins Olot com ja de camí a la Vall d’en Bas. Una mica més favorable que els primers km, així que notarem anar més fàcil. Tot i així, el millor és deixar-se portar quan el terreny pica cap avall i no forçar gaire als trams de pujada. Sobre el km 5,5 es separen les curses de 10k i la Mitja, a nosaltres ens toca seguir recte.


4/ DE CAMÍ A la PINYA 

Km 6,5 a 9

A partir del km 6 això es posa seriós, els últims metres de la carretera de Riudaura i els primers de la que ja van a la Vall d’en Bas són força durs: un km de regular el ritme i intentar anar el més còmode possible sense gastar més forces de les que toquen. El camí que passa per La Pinya (alerta, que hi ha una altra pujada), és preciós i les vistes són… Una autèntica meravella. Recrea’t tot el que faci falta, val molt la pena.


5/ EL BUCLE DE LA VALL D’EN BAS

Km 9 a 13,2

Carretera estreta, amb els volcans de fons i el verd inundant-ho tot. Una autèntica postal per al record. A més, el perfil de carrera se suavitza molt a la primera meitat del bucle (l’anada), de manera que podràs gaudir-lo encara més a un ritme viu. Això sí, la tornada és més sinuosa i per carretera, aquí sí que toca anar adaptant-se al ritme. Compte al vent, que ens pot condicionar força.


6/ TORNANT A OLOT

Km 13,2 a 16

Aquestes dues carreteres sinuoses i martiritzants que havíem tingut a l’anada… Ara, segueixen sent sinuoses i… bé, no tan martiritzants però tampoc gens tranquil·les (l’acumulació de km pesen a les nostres cames). Seguim amb la tònica: regular quan piqui cap amunt, no forçar en excés quan vagi cap avall. Però si et trobes fresc i fort…. dóna-li un punt més de ritme.


7/ FINS AL PONT DE REIS CATÒLICS

Km 16 a 18,4

Ja dins d’Olot tenim una primera part sinuosa amb tendència a picar cap amunt i després una baixada ràpida que et demana donar-te canya… I jo li donaria en cas que vagis molt sobrat, ja que la propera pujada és fer-ho apretant els dents. Si no és el teu cas, i veus que vas just de forces, el meu consell és que et prenguis aquest tram favorable per recuperar-te i arribar fresc a aquesta rampa.


8/ ÚLTIMA RAMPA I NUCLI ANTIC

Km 18,4 a 19,6

Tres carrers estrets i amb pendent considerable que només passen factura si ja has arribat aquí una mica cascat. En aquest cas, a regular el ritme i pensar que després et tocarà gaudir d’un dels trams més bonics i agraïts de la cursa.

Aquest tram que t’explico és el de travessar els carrerons del nucli històric d’Olot, passant pel costat de l’Església i transitant zones de vianants amb els veïns passejant just al teu costat. A sobre pica cap avall, així que ja des d’aquí pots donar curs al que guardis a les teves cames.


9/ CAMÍ A META

Km 19,6 a META

Ens queda desfer el primer tram de la cursa (aquell que no era tan bonic), però ara amb la sensació que volem perquè la tendència del perfil és que estàs baixant. No en queda cap altra, que ens espera el pernil. A donar-ho tot!

CIRCUIT MITJA GARROTXA (10k

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents o punts crítics)
Ambar: Dificultat mitja (pujades curtes o de poc desnivell, estretors).
Verd: Dificultat baixa (pla, fals pla, baixades)


1/ SORTIDA i PRIMERS METReS

Sortida akm 2,5

No ho negaré, els primers compassos de la Mitja Garrotxa (que també són els de la part final) no són la seva millor carta de presentació: un parell de carrers una mica desangelats i poc bonics. Però mirem el costat positiu: sortida ampla que pica cap amunt i que ja ens permet des de l’inici posar el nostre ritme de carrera. Aquí ha de ser molt còmode que el primer terç de cursa és en pujada.


2/ FINS A PLA DE DALT

Km 2,5 a 5,3

Un petit descans pel bonic Passeig Barcelona per després afrontar una altra pujada amb alguna rampa força exigent que t’obligarà a regular encara més el pas. No t’obcequis, cal guardar tot el que es pugui. Després ja ens queda un km de terreny sinuós on cal adaptar el ritme i evitar arribar al punt d’agonia.


3/ FINS AL PONT DE REIS CATÒLICS

Km 5,3 a 7,4

Ens separem dels companys de la Mitja deixant la carretera de Riudaura i girant a la dreta per iniciar un bucle que ens situï de camí de tornada a meta. Segueix el perfil sinuós, aquí amb tendència a picar cap amunt i després una baixada ràpida que et demana donar-te canya… I jo li donaria en el cas que vagis molt sobrat, ja que la propera pujada és fer-ho prement les dents.


4/ ÚLTIMA RAMPA I NUCLI ANTIC

Km 7,4 a 8,5

Tres carrers estrets i amb pendent considerable que només passen factura si ja has arribat aquí una mica cascat. En aquest cas, a regular el ritme i pensar que després et tocarà gaudir d’un dels trams més bonics i agraïts de la cursa.

Aquest tram que t’explico és el de travessar els carrerons del nucli històric d’Olot, passant pel costat de l’Església i transitant zones de vianants amb els veïns passejant just al teu costat. A sobre pica cap avall, així que ja des d’aquí pots donar curs al que guardis a les teves cames.


5/ CAMÍ A META

Km 8,5 a META

Ens queda desfer el primer tram de la cursa (aquell que no era tan bonic), però ara amb la sensació que volem perquè la tendència del perfil és que estàs baixant. No en queda cap altra, que ens espera el pernil. A donar-ho tot!

Blogmaldito a Facebook


Blogmaldito és un blog amb filosofia ‘Non Profit’. Què vol dir això? Que tinc com a principi que tots els continguts són vostres a condició que no feu un ús comercial i interessat d’ells. El que faig ho faig com a hobby i des d’una perspectiva de corredor popular per a la resta de corredors i amics que em trobo a les curses. Just per això, ni puc ni vull guanyar diners amb el córrer. No accepto invitacions, ni regals. No estic en venda. Per a mi ja és un regal que us molesteu en treure una mica de temps en llegir-me, en dir la vostra i parlar d’aquesta bogeria de flipats fent la cabra pels carrers i les muntanyes. 

Salir de la versión móvil