Consejos exprés: Cursa de Muntanya del Farell

Ja tenim aquí una nova edició de la Cursa del Farell, una prova mixta que combina asfalt, camins rurals i un petit tram de corriol per posar-hi una mica de picant, amb un perfil de pujades i baixades constants, però apte per a tota mena de corredors. I aquí Blogmaldito t’explico tots els seus secrets: circuit detallat km a km, estratègia per a competir-la ja sigui per si la vols fer a tope o ja sigui per salvar la jornada i alguns consells més per gaudir-la sense excedir-nos en l’agonia.

Gràcies a CN Caldes per algunes de les fotos que completen aquesta entrada i la informació facilitada.

 POTS SEGUIR-ME A FACEBOOK!
 AH! CANAL DE BLOGMALDITO A TELEGRAM
 I TAMBÉ A INSTAGRAM

FITXA

 • Lloc: Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
 • Horari: 19 de febrer (10.00)
 • Tipus de terreny: 40% Asfalt – 44 % Camí rural – 5% corriol
 • Recorregut i distància: 12,3 km (269 m D+)
 • Reglament
 • Temps límit: 2 hores (12.00)
 • Avituallament:
  • Km 6: aigua (ampolla)
  • Meta: Fruita, aigua, suc, obsequis col·laboradors
 • Extras: Guarda-roba, dutxes
 • Obsequi: Samarreta tècnica
 • Recollida de dorsal (CN CALDES) 
  • Dissabte: 17.00 a 19.00
  • Diumenge: 8.00 a 10.00

BRICONSEJOS CURSA FARELL

¿Es una prova exigent? No ho es: tot puja i baixa, però sense desnivells impossibles ni trams tècnics

Has fet alguna mixta típica dels Vallesos (com la Cursa de les Tortugues, la CNG 4Camins, la Cursa de Polinyà, la Cursa del Bolet, la Cursa Sant Vicenç de Mollet, la Cursa de Sant Isidre de CardedeuEls 10 de Santa, Pujada i Baixada a Guanta…)? Doncs no et vindrà de nou perquè manté les constants vitals d’aquestes proves: curses que barregen trams urbans (solen fer una volta per la part més bonica de cada localitat) i trams pisters senzills on es sol acumular el desnivell positiu i algun corriol que fa de connexió entre camins rurals. I aquesta Cursa del Farell presenta un circuit amb aquesta definició que és molt bonic per córrer tranquil gaudint de l’entorn i de competir perquè es deixa córrer molt encara que s’ha de saber on toca guarda i on donar gas. Apte per a tota mena de corredors, fins i tot pels que s’estrenen a la muntanya.

¿Qué tipus de calçat porto? 

untitled-1Pots córrer tant amb unes Mixtes com amb unes de trail senzilles. Amb unes mixtes (aquestes que fas servir per a entrenar per asfalt i pista de terra i, fins i tot, pots fer servir per competir) no hauries de tenir quasi problemes per poder-li treure suc. Sí, hi ha un corriol, però no és gaire complicat de terreny i, a més, és de pujada. I sí, també l’inici de la baixada final té algun tram on el terreny no està en el seu millor estat, però es pot circular perfectament.

L’opció ideal: unes Door to Trail, aquestes de trail suau, sense gaire tac i  que fan la seva funció a la perfecció en tots dos terrenys: asfalt (tens gairebé 4 km) i pista de terra i corriols senzills.

¿Com està senyalitzada

Amb cinta i guix a terra als trams de muntanya. En la part d’asfalt hi haurà voluntaris i personal indicant el camí a seguir.

¿Em porto el meu sistema d’hidratació / aliment? 

No fa falta. És una cursa curta de poc més de 12 km, bastant ràpida i amb avituallament a mitja cursa (sobre el km 6), així que crec que no ho necessites pas. Amb tot i això, si no estàs del tot convençut, una ampolla de mà en forma de guant et pot anar prou bé.

ESTRATÈGIA CURSA DEL FARELL

¿Estratègia? Fins al 6 sense forçar, a partir del 9 gas

Els primers tres quilòmetres llargs són urbans (dintre del casc antic de Caldes de Montbui)i interurbans (de camí al càmping) i amb un perfil sinuós però amb no gaire desnivell. És d’ençà que trepitgem camí rural on ja comencen a aparèixer les pujades dures que finiquiten una primera part passant per la meta volant (km 6). Després tenim 3 quilòmetres sinuosos que barregen trams d’asfalt, pista de terra i corriol. I a partir del 9… A partir del 9 quasi tot és baixada.

O sigui que la idea és no forçar d’inici, regular fins al 6, trampejar fins al 9 i gas cap a meta.

Aquí et detallo la prova:

 • Sortida a km 3,5: Tram urbà i interurbà de perfil sinuós, però sense molt desnivell. Això sí, terra de llambordes. NO FORÇAR
 • Km 3,5 a 6: Una primera pujada llarga pistera i després tram de pujades i baixades també per camí rural ample. REGULAR
 • Km 6 a 9,2: Combina trams d’asfalt, camí rural i u petit corriol en pujada. El perfil és sinuós. ADAPTAR RITME
 • Km 9,2 a 12,3: Baixa bastant picada d’inici, posteriorment un repetxó curt i suau baixada fins a meta. A TOPE!

CIRCUIT CURSA DEL FARELL

Vermell: Dificultat alta (pujades exigents)
Taronja: Dificultat mitja (pujades de poc desnivelt).
Verd: Dificultat baixa (pla o baixada)


1/ PRIMERS METRES DINS DEL nucli antic

Fins al km 1

Sortim des del mateix CN Caldes, seu d’aquesta tradicional Cursa de Muntanya del Farell. Els primers metres fins al pont de la riera de Caldes són ràpids i favorables. Però a partir d’allà el perfil es torna suaument sinuós endinsant-nos per dintre del bonic nucli antic de Caldes de Montbui per carrers estrets plens d’història. És un tram molt xulo per gaudir l’inici de la prova.


2/ Fins a L’ermita del remei

Km 1 a 2,5

Girem cua i agafem un tram llarg que connecta tres carrers: el de Pi i Margall, el carrer Major i el carrer del Remei. Aquí la tònica és que ja no ho podem esquivar i haurem de trepitjar llambordes i a partir del carrer Major ens toca una pujada bastant sostinguda d’un quilòmetre que s’allarga fins al carrer Remei. Això sí, els últims metres d’aquesta última són en baixada. Així i tot, keep calm.


3/ Fins al camping

Km 2,5 a 3,5

Ara ja sí que podem dir que estem fora del nucli urbà i ens endinsem per carretera. I ho farem per un tram de pujades i baixades moderades on hem de mantenir la tònica de l’inici de la cursa: sense ofegar-nos pujat i deixant-nos portar baixant.


4/ Pujant a la meta volant

Km 3,5 a 6

El sector on trobem la majoria del desnivell positiu comença tot just deixant ja enrere l’asfalt i trepitjant el camí rural del Farell. Tenim una bona pujada fins a quasi el km 5 amb un petit i curt descans al poc de començar i no queda una altra que baixar el ritme i buscar el que ens sigui més còmode possible. Després, fins a la meta volant del km 6 (que té premi per als primers que arribin) anem encadenant pujades i baixades amb un últim repetxó realment dur.


5/ Fins a la riera de Codonys

Km 6 a 8

Pur tram mixta, ja que comença baixant per pista i encadenem dues carreteres asfaltades, la primera en baixada i la segona picant cap amunt, per després tornar a desviar-nos per un camí rural que d’inici baixa i després es torna més sinuós. Aquí la idea és anar adaptant el ritme segons el perfil que ens anem trobant pel camí.


6/ Fins al collet de la Torre Roja

Km 8 a 9

L’última gran dificultat del dia la tenim aquí amb un corriol estret d’uns 400 metres de pujada amb el terreny una mica irregular i on haurem de regular tant el pas com el ritme; aquí és millor no flipar-se gaire i guardar una mica de força. Després tornem a trepitjar pista amb un perfil sinuós, favorable en alguns trams, però que guarda un repetxo abans de coronar el collet de la Torre Roja.


7/ Baixant al Roure Gros

Km 9 a 11

Comencem a baixar… encara que els primers metres no ho sembli gaire… Però ja veuràs que de sobte el pendent es torna més i més picada amb alguns girs tancats on hauràs d’anar amb una mica de compte, ja que allà el terreny no està en les millors condicions (tampoc gaire malament, només que no és una catifa. Finalment, ja una llarga recta molt ràpida i alguns girs després de deixar enrere el roure Gros. Aquí sí, aquí ja podem donar canya.


8/ Fins a meta

Km 11 a 12,3

Una última sorpresa tot just creuar la riera de Calders, un repetxó de pujada que si vas fort quasi és de no baxiar el ritme, però que si et veus una mica justet és millor baixar una marxa per a després, ja amb el perfil molt més favorable, ja que quasi tot és baixada suau i els últims metres (quan trepitgem asfalt) més o menys pla, anar a tope fins a travessar la línia d’arribada..

Blogmaldito a Facebook


Blogmaldito és un blog amb filosofia ‘Non Profit’. Què vol dir això? Que tinc com a principi que tots els continguts són vostres a condició que no feu un ús comercial i interessat d’ells. El que faig ho faig com a hobby i des d’una perspectiva de corredor popular per a la resta de corredors i amics que em trobo a les curses. Just per això, ni puc ni vull guanyar diners amb el córrer. No accepto invitacions, ni regals. No estic en venda. Per a mi ja és un regal que us molesteu en treure una mica de temps en llegir-me, en dir la vostra i parlar d’aquesta bogeria de flipats fent la cabra pels carrers i les muntanyes. 


2 comentarios en “Consejos exprés: Cursa de Muntanya del Farell

 1. Hola. Molt curiós lo de avui. Jo sóc de Caldes i he anat a correr a Badalona avui. L’Andreu de Championchip m’ha comentat que coneix a una noia de Badalona que ha anat a Caldes a correr la cursa del Farell, ja que a ella li agrada més la muntanya. A mí m’agrada més curses més suaus, però en el meu cas per una lesió només duia 2 setmanes corrent i no hem veia per fer 12 kms per muntanya. Si m’hagués enganxat amb 2 setmanes més d’entreno hagués estat diferent

  Perdona pel rotllo. Espero que hagi anat tot bé a la cursa i gràcies per la teva complerta explicació de la mateixa.

  Salut

  • Cap rotllo, Jaume

   És normal que ens adaptem a córrer segons l’estat físic i fins i tot mental que tenim en cada moment. A mi com a circuit m’agrada més Farell, però és cert que és duret si portes temps sense córrer.

   Salut i força

Deja un comentario